Κτήμα Δυμάτου, το πρώτο κτήμα βιοδυναμικής καλλιέργειας στην Κύπρο

Μιχάλης και η Δάφνη Σάββα είναι ένα νεαρό ζευγάρι που πήρε την απόφαση να μετεγκατασταθεί από την πόλη στις Δύμες. Εκεί υλοποίησαν το όνειρό τους: Κτήμα Δυμάτου.

Ένα κτήμα που βρίσκεται σε υψόμετρο 1,300 μέτρων και παράγει βιολογικά προϊόντα από σταφύλι και μήλα. Το όνειρό τους όμως δεν θα γινόταν πραγματικότητα χωρίς τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από το πρόγραμμα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που έχει ακριβώς αυτόν τον στόχο, να δώσει μέσα και κίνητρα σε νέους να ασχοληθούν με τον τομέα της γεωργίας. 

Εμείς μιλήσαμε με τον Μιχάλη και τη Δάφνη…

Τι είναι το Κτήμα Δυμάτου; Τι μπορούμε να βρούμε εκεί και ποιες δραστηριότητες παρέχει;

Το Κτήμα Δυμάτου, είναι ένα μεγάλο οικογενειακό αγρόκτημα πάνω από το χωριό Δύμες το οποίο αναλάβαμε εξ ολοκλήρου πριν από εφτά χρόνια. Μια από τις πρώτες ενέργειες μας αναλαμβάνοντας το κτήμα ήταν η μετατροπή του, αποκλειστικά από τη συμβατική στη βιολογική καλλιέργεια και από την βιολογική στην βιοδυναμική καλλιέργεια. Ειμαστέ το πρώτο Κτήμα στην Κύπρο το οποίο χρησιμοποιεί πρακτικές βιοδυναμικής καλλιέργειας. Κάτι που θεωρείται για την εποχή μας εξαιρετικά σημαντικό πρώτιστος για την συμβολή μας στη προστασία του περιβάλλοντος καθώς επίσης και στη παραγωγή ποιοτικότερης πρώτης ύλης. Πέρα από την πρωτογενή παραγωγή δημιουργούμε χειροποίητα προϊόντα χαμηλών παρεμβάσεων σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται μέσα στο κτήμα. Η γκάμα των προϊόντων μας περιλαμβάνει το Μηλόξυδο με παραγωγή αποκλειστικά σε δρύινο βαρέλι, τους βιολογικούς χυμούς με βάση το μήλο και της χειροποίητες μαρμελάδες.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Τα μελόντικα μας σχέδια περιλαμβάνουν την οινοποίηση και την ανάδειξη σπάνιων κυπριακών ποικιλιών αμπέλου. Για το σκοπό αυτό έχουμε είδη ξεκινήσει τις φυτεύσεις στο κτήμα και τα επόμενα χρόνια θα ασχοληθούμε εντατικά με τη καλλιέργεια τους. 

Θα ήταν εφικτή η δημιουργία του χωρίς τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κράτους; Πως το πρόγραμμα Αγροτικής Πολιτικής βοήθησε στην απόφασή σας αλλά και στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων σας στην ύπαιθρο;

Η χορηγία που έχουμε λάβει από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης ήταν μια σημαντική στήριξη για το ξεκίνημα του εγχειρήματος μας. Γενικά οι χορηγίες είναι μια μεγάλη βοήθεια νοούμενου ότι έχεις ένα ξεκάθαρο πλάνο. 

Πως πήρατε την απόφαση ως νέο ζευγάρι να μετακομίσετε από την πόλη στην ύπαιθρο και ποια τα πλεονεκτήματα;

Είμαστε ένα νεαρό ζευγάρι που συνειδητά εγκαταλείψαμε τη ζωή της πόλης αφήσαμε δουλειές και καριέρες και μετακομίσαμε μόνιμα μαζί με τα παιδιά μας στα ορεινά και συγκεκριμένα στο χωριό Δύμες στην περιοχή Πιτσιλιας. Αυτό που μας κέρδισε είναι ο αυθεντικός χαρακτήρας της περιοχής. Αυτό το ανάγλυφο, τα κτήματα πάνω στις πλαγιές, το υψόμετρο 1.300 μέτρα, ένα τερουάρ από τα πιο ιδανικά για καλλιέργεια και παραγωγή σταφυλιών και μήλων ποιότητας.  

Οι επιρροές απ’ τα ταξίδια στο εξωτερικό μας έκαναν να δούμε την ορεινή περιοχή του Τροόδους εντελώς διαφορετικά.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο που σκέφτεται να ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα;

Θεωρούμε ότι υπάρχει έδαφος και χώρος για ενασχόληση νέων ανθρώπων, φτάνει να έχουν ξεκάθαρο πλάνο και μια μεγαλύτερη ευαισθητοποιηση  στο σεβασμό και στην προστασία του περιβάλλοντος.